Spel med miljardbudget

Vi människor fullkomligt älskar spel. Detta har blivit extra tydligt de senaste åren då spel med miljardbudgetar tillverkats. Förra året togs spelet Destiny fram, som hade en större budget än världens dyraste filmproduktion.

3295631-dataspel

Vi alla minns nog för ett antal årtionden sedan när spel som Nintendo kom och gjorde så att vi alla satt fastklistrade vid tv-skärmen och spelade exempelvis Super Mario. Dessa dagar är sedan längre förbi men vårt intresse för spel har inte försvunnit sedan dess, snarare tvärtom. För nu handlar det inte längre om simpla spel som Tetris och Super Mario. När dagens spel tillverkas, har man ofta en minst lika stor budget som när man ska göra långfilm.

Destiny dyraste spelet

Det dyraste spelet hittills tillverkades förra året och heter Destiny. Spelet kostade en halv miljard dollar, vilket är ungefär 3,6 miljarder kronor, att ta fram. Den här enorma kostnaden kan ställas i relation till världens hittills dyraste filmproduktion som är ”Pirates of the Caribbean: At World’s End”. Filmen kostade 342 miljoner dollar att göra, vilket är lite mer än 100 miljoner dollar mindre än vad spelet kostade att tillverka. När det lagts så mycket pengar på ett spel, förväntar man sig att det ska vara det bästa spel som någonsin gjort. Men så är inte fallet enligt kritiker. Spelet är faktiskt inte alls speciellt bra eller kul, rapporterar dn.se.

Drog in 800 miljoner

Destiny är dock inte det enda spelet som haft en så här makalöst stor budget. 2013 gjordes en ny upplaga av det populära spelet Grand Theft Auto. Budgeten för att tillverka spelet låg på 1,9 miljarder kronor och man hade höga förvätningar att leva upp till. Redan den första månaden lyckades man få tillbaka det man lagt ut på spelet eftersom det lyckades dra in 800 miljoner dollar.