Backgammon-eliten, finns det en sån?

I juli i år gick backgammon-VM av stapeln i Monte Carlo, som enda sedan 1078 varit platsen där VM hålls årligen. Vann gjorde japanen Takumitsu Suzuki, som tillsammans med landsmannen Masayuki Mochizuki (segrare i VM 2009) gjort en inbrytning i vad som annars i stor utsträckning varit en västeuropeisk affär de senaste åren. Mer specifikt har man kunnat skönja en viss nordisk dominans, med namn som Jerry Grandell och Jörgen Granstedt.

Många som spelar backgammon gör det numera på internet, och möjligheten att spela där har fått allt fler att upptäcka spelet, och begåvat det med många nya stjärnor. Det finns med andra ord många likheter mellan backgammon och poker i hur de två har ökat i popularitet. Eftersom båda spelen handlar om sannolikhet är det heller inte ovanligt att de som är begåvade i det ena spelet även utmärker sig i det andra.

Den nya och den gamla eliten

Till skillnad från poker eftersträvar man dock en viss stil vid backgammon-turneringar. Det är inte helt ovanligt att spelare bär smoking, Till viss del kan detta nog förklaras av backgammon-elitens socioekonomiska status. Inom gruppen finns konsthandlare, bankirer, advokater och människor verksamma i fastighetsbranschen.

Det förekommer dock att människor ur andra kretsar slår sig in i backgammonvärlden, inte minst via internet. Men det förekommer också att de skickligaste backgammonspelarna hittar andra användningsområden för sina kunskaper.  Jörgen Granstedt arbetar idag med att sätta oddsen för olika bet på bettingsajter, och som vi redan nämnt har flera beckgammonspelare gett sig in i den professionella pokern. Där finns större pengar att hämta, även om inramningen inte alltid är lika tjusig.